Tarcu a Godeanu – Cimpusel : NFO.SK

NFO.SK

Tarcu a Godeanu – Cimpusel

spyros | 04-09-2000 | počet komentárov (0)
tagy: Aktivity| Cestovanie| Netriedené| Rumunsko| Turistika

Po no?nej príhode opäť postupujeme niekam hore, a po absolvovaní horolezeckej vložky, prichádzame na starú neudržiavanú cestu. Predpokladáme, že tu veľa ciest nebude, takže by to mohla byť tá naša do priesmyku. V rozhovore sa vysvetľuje strata ?erveného zna?enia. Tá, po ktorej sme sa vydali my, bola pravdepodobne iba významová zna?ka z hlavnej zna?ky do toho krasu.

Hurá! Pred obedom sme dorazili do priesmyku Jiu – Černa (1330 m.n.m.). Všetko zlé sa napokon na dobré obrátilo. Pôvodne som chcel do ?asti MTB odporu?iť trasu z Petrosani do Baile Herculane, no cesta je po letných daž?och smerom z priesmyku k Izviru Černei neprejazdná. Hovorím o bycikloch s plnou poľnou.

Na obed prichádzame k ?ervenej zna?ke, ktorá by nás mala dostať na hrebeň Malého Retezatu. Nejaký lesný robotník nás upozorňuje, že tadiaľ sa nedostaneme, že lepšie je použiť trasu od samoty Cimpusel. Po hodine trápenia sme mu dali zapravdu. Zna?enie je úplne nahovno a opäť sa derieme cez koryto vyschnutého potoka. Vraciame sa späť a chceme použiť doporu?enú nižšiu cestu na Piatra Iorgovanului.

Prichádzame na ?istinu Cimpusel s ohniskami a zakrytími turistickými odpo?ívadlami. Po doterajších terénnych orgiách sme na cucky a toto idylické miesto láka. Ide sa variť polievka. Aj mraky sú zase podozrivo nízko.

:: Cimpusel (1180 m.n.m.) :: rozcestník ?ervenej

Piatra Iorgovanului 3 – 3 1/2 ore

Tak. Už sme napapaní, nacenganí, vládne pohodi?ka. Všade naokolo sú nemecké konzervy, obsraté miesta so zdrapmi papiermi, ešteže sme mimo sezóny. Je rozhodnuté. Dnes už to doba?ujeme tu na verejnom táborisku.

Takou perli?kou je, že zatiaľ?o v údolu Černei prevládajú listnaté lesy, v Malom Retezate sú vyhradne zastúpene ihli?nany. Pravá horská atmosféra.

O štvrtej došli náckovia z Rakúska na motorkách z rovnakého smeru ako my. No jo, ?o by sme chceli od dvadsaťro?ných máp.

Dojedáme ve?eru, kde sme do hrnca nahádzali všetko, ?o nám prišlo pod ruku.

Nebolo to asi veľmi zdravé, lebo Dávid za?al ukájať pyromanské chúťky a svojou aktivitou vytvoril pred?asnú vatru zvrchovanosti. Má to aj svetlú stránku. Už nesmrdíme potom, ale voniame sadzami.

Od domorodcov kupujeme práve nadojené mlieko. Kráva sa na nás blažene usmieva a z papule jej te?ú sliny ako pri slintavke. Ako pasterizáciu požívam Spišskú borovi?ku.

Tarcu a Godeanu 2000 – súvisiace odkazy

Komentáre



Zanechajte komentár